Мумията на китайската аристократка Син Джуи е в толкова впечатляващо добро

...
Мумията на китайската аристократка Син Джуи е в толкова впечатляващо добро
Коментари Харесай

Спящата красавица. Мумия в Китай е на 2100 г., но как изглежда! СНИМКИ

Мумията на китайската аристократка Син Джуи е в толкоз впечатляващо положително положение, че от време на време е наричана " Спящата хубавица " на Китай. На 2100 години тя наподобява доста добре за годините си. Но учените са открили, че дамата е водила първокласен метод на живот, което е повлияло на вида й.

Гробът на античната китайска аристократка е инцидентно открит от строители в края на 60-те години покрай град Чанша и едвам през 1971 година тази гробница, която се намира надълбоко подземен, е разкопана от археолози. Учените откриха три гробници едновременно в антично заравяне, едната от които съдържаше тялото на авторитетния аристократ Ли Кан от страната Западен Хан, съществувала от 206 година пр.н.е. до 9 година пр.н.е.
 Мумията на Xin Zhui   " Спящата хубавица " на Китай Снимка: IFLS
В друга гробница учените откриха мумията на брачната половинка му Син Джуи, за която се знае, че е умряла през 163 година пр.н.е. на възраст към 50 години, пише IFLScience. Заедно с мумията археолозите откриха хиляди антични артефакти, датиращи от интервала на битие на Западен Хан.

В третата гробница учените откриха тялото на млад мъж, който може да е наследник на гореспоменатите хора или по-малък брат на Син Джуи. Както се оказа, телата на Ли Кан и младия мъж бяха доста по-засегнати от въздействието на времето, в сравнение с тялото на дамата.
 Мумията на Xin Zhui Снимка: IFLS
Дори и в този момент мумията на Син Джуи, която към този момент е на малко над 2100 години, е в чудесно положение. Мумията на дамата и артефакти от гроба й сега се съхраняват в Музея на провинция Хунан, където също са изложени стъклени буркани с нейните органи.

И до момента набръчканото тяло на китайската благородничка наподобява повече на неотдавна умрял човек в моргата, в сравнение с антична мумия. Досега има кръв във вените на дамата и множеството от меките тъкани на тялото не са потърпевши от въздействието на времето.

Учените считат, че повода за толкоз невероятното опазване на тялото се крие във обстоятелството, че Син Джуи е била заровена в четири ковчега едновременно, а тялото й е сложено в най-вътрешния. Освен това тялото на дамата е било увито в 18 пласта копринен и ленен плат. Всичко това е асъдействало за положителното опазване на мумията.
 Мумията на Xin Zhui Снимка: IFLS
Също по този начин, по време на отварянето на ковчега на дамата учените откриха, че той е цялостен с необикновена транспарантна течност, която след контакт с въздуха става кафява. Някои учени считат, че това са телесни течности на жена, само че други допускат, че това е отличен образец за специфична антична китайска билкова примес, която особено е предопределена да резервира тялото.

Учените направиха аутопсия на тялото на Син Джуи и откриха, че тя е имала доста неприятно здраве през живота си. Що се отнася до повода за гибелта, учените научиха, че дамата е умряла от инфаркт малко след хранене. Изследването даже сподели, какво е яла дамата последно. В хранопровода и стомаха й учените разкрили повече от 100 семки от пъпеш, които съгласно откривателите благородната жена погълнала небрежно. Учените считат, че неприятното здраве на Син Джуи най-вероятно се дължи на нейния първокласен и ленив метод на живот. Поради това тя била с наднормено тегло, също така имала диабет.
 Мумията на Xin Zhui Художествена реорганизация на външния тип на Син Джуи Снимка: Wikipedia
Сега доста хора идват в музея освен с цел да видят неповторимата мумия, само че някои имат вяра, че тази антична жена крие някаква загадка на дълголетието. И съдейки по добре непокътнатите й остатъци, евентуално това е по този начин.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР